17.9.12

EURO TROPHY / Virgil Scripcariu

Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu
Comentator de artă: Dan Mircea Cipariu
Vernisaj: miercuri 19 septembrie 2012, ora 19.00 - 22.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti
Invitat special: Augustin Pop - Jazz Vibes

"Un lucid şi coroziv discurs est-etic ne propune noul proiect al sculptorului Virgil Scripcariu, unul dintre tinerii artişti vizuali de primă mână de la noi care repune în discuţie proteică raportul artistic dintre creaţie şi ideologie. Punctul de pornire este spiritul european, un concept pe cât de difuz, pe atât de dependent de geopolitică şi de marketing. Nu avem parte de o subminare făţişă a conceptului de europenitate, ci mai de grabă, de nişte tuşe ironice pe instalaţii vizuale tridimensionale ca un semn de întrebare gravă ori ca o călătorie plastică întru descoperirea feţelor ascunse ale identităţii. Recursul la istoria unei deveniri europene uzează de şabloanele vizuale din lumea bipolarităţii comunism-capitalism, în regia citirii unui nou realism-europenism pe care ni-l oferă astăzi gândirea slăbită, corectitudinea politică, multiculturalismul, spaţiul şi acquis-ul comunitar. Acest "Euro Trophy" este o ironie înaltă, peste mode şi timp, la visul de aur al comunismului, o utopie văzută astăzi prin lentilele deformate ale unei matrioşca ce suflă la propriu în steagul Comisiei Europene, cu stindardul de luptă al doamnei Cancelar Angela Merkel: "komm tanz mit mir" ("vino să dansezi cu mine").
Virgil Scripcariu este un constructor ce foloseşte drept arme sigure tehnicile mixte ale sculpturii și ale colajului. Discursul său vizual integrează şabloanele socialism-realismului cu cele ale postmodernităţii, de la intertext şi citat cultural, până la tehnicile de graffiti şi street-art. Un discurs cu dublă bătaie: pe de o parte, pune în discuţie raportul dintre hiperfiguratism şi ideologie, pe de altă, relaţia dintre creator, creaţie şi geopolitică. Un discurs, în cele din urmă, deschis spiritului critic şi în care ironia, autoironia, scepticismul şi distanţarea de însemnele fetişizate ale ideologiilor devin spaţii de dialog interior, de confesiune şi de viaţă visată. Un eveniment ceva stârni multe întrebări şi multe vizionări!"
Dan Mircea Cipariu

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt
Partener strategic: Clinica de Stomatologie "Dr. Radu Călin Georgescu"
Sponsor: Murfatlar România SA
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, TATAIA, Cultura, ArtClue, Revista ARTA,