27.5.13

G-CODE / Aurel TarCurator: Dan Mircea Cipariu
Manager artistic Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: joi, 30 mai 2013, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti
Invitat special: Cătălin Crețu - proiecții acustice
facebook event: https://www.facebook.com/events/336209579841374/?fref=ts
www.aureltar.eu

G-Code sau despre Particula Tar
 "Trăim într-o lume a proiectului, a conceptului şi a discursului vizual. Pare a fi mai uşor să deconstruieşti, să parafrazezi, să colaţionezi pentru a putea vinde opera artistică ca pe o imagine care încorporează în ea şi meşteşugul transformat în detaliu şi intertistiţiu, şi „gândirea slăbită” în care realitatea e doar proiecţie de sine sau egotică. Imaginea e un produs serial născut din fixarea unui icon prin repetiţie, marketing şi saturarea unui public ţintă. Percepţia lumii e mediată nu de propriile noastre cercetări de cunoaştere şi de cercetări interioare, ci de şabloanele sociale, de mentalităţi şi de cultură pe care le vehiculăm. Lumea „societăţii cunoaşterii” este, în consecinţă, prin efectul de mediere şi de imagine, fără cunoaştere. Comunicarea de masă este, din aceleaşi cauze, fără atributele esenţiale ale comunicării (transfer de energie, transfer de cunoaştere, de sensibilitate şi de sinestezie).
Îţi trebuie o mare forţă interioară să scapi de fragmentarismul şi spiritul perisabil cu care se confruntă artiştii vizuali de pretutindeni. Şi îţi mai trebuie o viziune prin care opera de artă să nu fie doar imagine şi, cu autenticitate, să propună o altfel de ordine interioară a universului. Aurel Tar îşi găseşte seva (re)inventării de sine pornind de la conceptul că totul poate fi (re)luat de la început, din punctul primar cu ajutorul căruia poţi fi creatorul unor linii, forme (non)figurative ori reţele geometrizante. Efortul de imaginaţie este unul care nu pariază pe narativitate, ci pe stilistica unui hiperrealism cu funcţii poetice sau onirice. Libertatea de exprimare îşi găseşte centrul de greutate şi de gravitaţie vizuală în forţa de proiectare şi de diseminare a punctului originar. Metamorfozele ori avatarurile acestui punct pendulează în timp şi spaţiu, cu organice efecte cromatice de  juxtapunere. Imaginea hiperrealistă este estompată de punctul de creaţie şi de sprijin al unui univers care are conştiinţa dramatică a epuizării prin consum şi şablon. Un punct ce oferă magia unei expresii despre căutarea identitară şi pentru artist, şi pentru opera sa. Aurel Tar ştie că şi el este oglindirea Creatorului şi a Creaţiei. Particula lui Dumnezeu a născut, în creierul şi în sufletul său, o particulă proprie din care se vor constitui noi construcţii vizuale.G-Code a devenit, astfel, şi concept imanent, şi cauză şi efect al impulsului primar şi plastic. G-Code este punctul din care şi materialitatea, şi transcendenţa pornesc în călătoria de (re)cunoaştere într-o proiecţie identitară.  Particula lui Aurel Tar prin G-Code are inteligenţa nativă de a-şi căuta sufletul şi forma, geometria, asocierile cromatice şi cele muzicale. Bruiajul pointilist al acestei particule ce se poate multiplica şi autogenera la nesfârşit este acompaniat de un son interior apropiat de dicteul automat. Proiecţiile acustice ale compozitorului de mare subtilitate care este Cătălin Creţu întregesc lumea generată dintr-un punct înalt, geometric şi muzical. Un punct ce rezonează cu alte linii şi contrapuncte vizuale, spirituale, acustice!  
"G-Code" sau Particula Tar
Sunt convins că această nouă personală a lui Aurel Tar va produce certe delicii intelectuale şi spirituale. În fond, fiecare dintre noi suntem în căutarea propriului nostru punct original şi originar! A unui G-Code!" Dan Mircea Cipariu


Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt
Sponsori: Murfatlar România SA, Poliwood SRL
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, TATAIA, TV City, Cultura, ArtClue,                    
                           Revista ARTA Modernism.ro