2.1.14

IN VITRO / Mihai Ungureanu

IN VITRO
Mihai Ungureanu
(sculptură-obiect)
5 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014

Curator: Simona Vilău
Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu

Vernisaj: joi, 5 decembrie 2013, ora 19.00, ATELIER 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti
http://www.atelier030202.blogspot.com/
facebook event: https://www.facebook.com/events/1421608514739069/

„In Vitro – vitrină, pântece sau adăpost artificial – cel mai recent proiect realizat de artistul Mihai Ungureanu, șarjează cu umor și stil niște situații atât de întâlnite în societatea contemporană, încât ele devin monumente posibile ale improvizației. Mereu pe fugă, mereu neterminate și mereu nervoase, stereotipurile societale sunt tratate ca atare, cum se văd, cum se simt, cu un realism amar, asemănător ca retorică cu cel din povestirile lui Ilf și Petrov. Deși acestea datează de aproape un secol, sunt anumite scenarii în care nu se poate schimba nimic, niciodată. Nu aici. Dacă arta Pop s-ar fi născut în Est, ar fi fost mult timp în construcție, par să afirme aceste vitrine cu umor sardonic.
Prisma dreptunghiulară din sticlă este elementul principal al acestei serii. Are rol de soclu, de închisoare, de pistă, poate fi spațiu de protecție, spațiu tranzitoriu sau spațiu închiriat. Devine, pe rând, simbol al domeniului public sau al pântecelui matern. Autorul râde precum Reggie Watts în scheciurile sale, în timp ce ne arată magia acestor transformări. Icar este un tors clasic cu sigla lui Superman aplicată pe piept și cu aripi caraghioase de pui, putti renascentiști devin personaje active, se scaldă sau mimează, iar sticla neprimitoare devine, după caz, vitrină în renovare sau ghișeu.
Combinația de obiecte ready made și produs artistic post-Pop îl așază pe Mihai Ungureanu pe traseele deschise de Claes Oldenburg și Robert Rauschenberg, iar stilul șarjant, acid și sintetic relevă o felie importantă, decupată din realitatea cotidiană de acum și de aiurea. Dacă ar exista un cotidian etern, am rămâne blocați la coada formată în fața unui ghișeu!

Mihai Ungureanu (n. 1976) a studiat la Departamentul de Sculptură din cadrul Universității de Arte din București, fiind absolvent de master în 2007. Personalitatea sa artistică este una discretă, dar constantă, artistul dedicându-se lucrului în atelier și cercetărilor personale. Participările sale în expoziții colective și în proiecte de scenografie și butaforie completează preocupările sale de laborator, pe care le-a prezentat în câteva apariții solo. In Vitro este cea de-a treia expoziție personală a sa, primele două având loc la Atelier 35, în 2007 și 2009.”
Simona Vilău, curator

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt
Sponsor: Murfatlar România SA
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, TATAIA, TV City, Cultura, ArtClue, Revista ARTA Modernism.ro