11.5.12

2x20 / Mirela Traistaru


foto expo


"2x20"
Mirela Trăistaru
3-22 mai 2012

Coordonator Atelier 030202: Mihai Zgondoiu
ATELIER 030202 (Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti


"Nu facem altceva decât să observam. Se schimbă generaţii şi se schimbă stiluri de viaţă. Jocurile copilăriei de asemenea. Si spaţiul de desfasurare e altul.
Deşi sunt la fel de frumoşi, copiii se dezvoltă altfel. Dacă în anii 80 de abia îndrăzneam să visăm la o bicicletă şi aceea cumpărată pe monezile de 5 lei adunate în sticlele de lapte, astazi e o prezenţă nelipsită în câmpul de joacă.
Biciclete, role, trotinete, skateboard-uri, raportul e de 1 la 1. Se poate ca un copil să aibă cu el în aceeaşi zi şi role şi bicicletă. Raportul copilăriei mele era cam de o bicicletă la 10 copii şi ne dădeam cu ea pe rând. Acum sunt adevărate maratoane pe aleile parcului... Gata cu “ţară-ţară vrem ostaşi”,”prinţesa cu paşi furaţi”, magazinele din nimic, celebrul “elastic”, colecţiile de “hârtie de gumă” sau câte şi mai câte... Gata cu “Mihaela ” şi “Oblio”, trăiască Hanna Montana şi Selena Gomez! S-a pierdut ceva din libertatea jocului din spatele blocului, atunci când aveam cheia legată la gât (ni se spunea “generaţia cu cheia la gât”). Totul se petrece acum sub privirile atente ale părintilor care intervin în orice dispută apare intre cei mici.
În acest fel, ierarhiile in jocul lor nu mai au valoarea de alta dată. Copiii de azi se ştiu supravegheaţi permanent şi apelează la parinţi pentru orice nemulţumire... Se dezvoltă diferit. Sunt copiii generaţiei noastre, cei mai frumoşi si mai surprinzători copii de pe planeta. Te uimesc cu francheţea şi ascuţimea minţii lor. Se spune ca ei acumuleaza într-o singura zi atâta informaţie cât un om din renaştere într-un an întreg.
Cu toate că au tone de jucarii, filme, mall-uri şi mofturi, sunt inventivi şi creativi. Sunt curioşi şi obraznici atât cât le şade bine copiilor să fie obraznici. Adică numai atât cât să te facă să zâmbesti. Sunt veseli şi iubitori.
Dacă e să mă gândesc la jocurile copilariei mamei mele sau ale bunicilor... atunci când o minge de cârpă era suficientă pentru cel mai spectaculos meci de fotbal, constat că există o schimbare. Nu ştiu dacă pot să o numesc evoluţie sau numai schimbare, aşa că mă declar doar un observator. Ca şi observator am realizat seria de desene “Prietenii fetiţei mele”. E o serie deschisă. De abia am început să povestesc..."
Mirela Trăistaru

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO-Adolescenţii, Asociaţia Euro CulturArt, Asociaţia 7
Partener strategic: Cofetaria Cristina, VINARTE
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, TATAIA, Cultura, ArtClue, Modernism.ro, Zile şi Nopţi, veiozaarte.ro, revista ARTA, Zeppelin